Idős embereken élősködtek a csalók

“Unokázós” módszerrel csalt ki több idős (75-90 éves) embertől is pénzt négy férfi. A fővárosi ügyészség vádat emelt ellenük.

Az ügyészség a közleményében azt írta, a vádlottak 2015 áprilisától 2016 januárjáig Budapesten követtek el többrendbeli csalást az úgynevezett”unokázós” módszerrel.

A tettesek telefonkönyvből nézték ki a sértettek nevét, telefonszámát, majd találomra felhívták őket. Ha a telefont felvevő hangjából úgy ítélték, hogy idős nő van a vonal másik végén, akkor eltorzított, síró hangon az őt bajba jutott gyermekének vagy unokájának adta ki magát a csaló. Többnyire arra hivatkozott, hogy baleset okozója volt vagy sok pénzzel tartozik valakinek, és ha nem fizet, akkor baja esik. A csaló azt mondta, hogy a pénzért majd egy ismerőse megy el a megkárosított otthonához.
A közlemény alapján 21 alkalommal követtek el így csalást, több mint 6,5 millió forint értékben.
Többször előfordult, hogy a sértettek rájöttek a csalásra és volt olyan is, aki azt mondta, idegennek nem ad át pénzt. Egyszer az is előfordult, hogy a helyszínre érkező elkövetőtől a személyi igazolványát kérték, aki ekkor elmenekült a helyszínről.
A IX. kerületi ügyészség 21 rendbeli, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen és a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás miatt emelt vádat az ügyben.